TACTIEK

Algemene tips:

  • Geen fouten maken is veel belangrijker dan winners slaan.
  • Service return: diep en bij voorkeur op de backhand.
  • Oplopen:

- Ontvangers gaan altijd naar het net, na servicereturn.

- Serverende partij gaat niet standaard naar het net na de 3e bal, hangt ervan af hoe goed hij is (altijd samen naar voren, dus communiceren!). Achter blijven kan ook (zeker als ander geen 3de bal kan spelen of speelt). Als hij goed is naar oplooplijn (*) of als er tijd is door naar kitchenlijn. Altijd stilstaan als je slaat (split-step).

  • Houd de andere partij zo lang mogelijk achterin, dus geen kort balletje als ze nog achter zijn
  • Bij het net: niet te hard slaan, geeft de ander de kans om hem af te maken/aan te vallen.

Te hoog is minder erg, zolang hij maar in de kitchen stuit.

  • Lange tegenstanders? Laag spelen.
  • Rammers: houd ze achterin en maak ze gek met diepe, lage ballen. Zelf naar het net gaan.

(*) Oplooplijn = ca. 2m. vanaf de baseline

3rd shot
- beste cross want geeft je meer tijd om op te lopen

- op de backhand want dat is lastiger

Dink

- Eerder crosscourt dan rechtdoor want: veiliger, hoek voor return is kleiner, geeft meer tijd, splitst tegenstander op.

- Observeer of je tegenspeler beter is in forehand of in backhand dink

Counter punching

- Als tegenstander hard slaat van achter uit, niet hard terug slaan maar wel diep plaatsen: houd ze achterin!

- Sla je naar rechts: samen naar rechts en v.v.

Stacking

- Bij stacking staat de ene speler altijd rechts en de ander altijd links. Let goed op wie aan de beurt is om te serveren/ontvangen en vanaf welke kant. Bij even stand sta je normaal. Bij oneven stand sta je beiden aan dezelfde kant: als je serveert beiden bij de achterlijn en als je ontvangt, staat er 1 bij de kitchenlijn (net naast het veld, om niet door de service geraakt te worden).

- In-position: serveerders staan achter elkaar en spreken steeds af wie naar links/rechts gaat (doel: verwarring zaaien)