OVER ONS

HET BEGIN VAN EEN ONEINDIG VERHAAL

Het begon allemaal met een "Dag van de clubbestuurder" van VSF(Vlaamse Sport Federatie) te Mechelen op 16 oktober 2021, waar ik Hendrik Cortens van Pickleball Limburg ontmoette op de cursus "sponsoring" gegeven door Jos Verschueren van de VUB. Het was de eerste keer dat ik hoorde over PICKLEBALL. Hendrik had er een mooi verhaal rond verteld hoe men aan de naam zou zijn gekomen voor deze sport en het was hem aan te horen dat het hier wel echt iets speciaals betrof; hij leek wel bezeten van deze sport.

Enige tijd later besloot ik eens te gaan kijken in Limburg. Er waren toen 7 spelers dacht ik en na een kort gesprek met Hendrik, reed ik huiswaarts met een vertwijfeld gevoel. De brave man had flyers op A6 laten drukken en die vond je zowel bij de zaalwachter als op de tafels van de cafetaria.

Ik geloof dat het weer tien dagen later was dat ik samen met Nadine, mijn vrouw naar Hasselt reed, waar in de sporthal van de plaatselijke universiteit een grotere bedrijvigheid heerste: een goede 20 à 25 sporters mepten er duchtig op los met een aanstekelijk enthousiasme! Een echte vriendenclub, want ik herinner me nog die vrouw die verjaarde en me prompt een praline aanbood om mee te vieren...

Onderwijl zocht ik naarstig op het internet naar pickleball. Praktisch altijd kwam je terecht op Amerikaanse of Nederlandse sites. Via één van die Nederlandse sites kwam ik erachter dat er wel elke maand ergens een "Open Kampioenschap" gehouden werd. Zo gezegd, zo gedaan en van dan af ging het regelmatig naar tornooitjes. Probleem was dat ik niet eigenhandig kon beslissen en uiteindelijk kreeg ik Henri Claes mee naar sporthal Valkenhuizen te Arnhem waar zo'n event van drie dagen plaatsvond. Het was de laatste dag van dit tornooi en we waren licht verbaasd over het aantal deelnemers dat we er aantroffen. Ook Pickleball Limburg was vertegenwoordigd door een ruime delegatie olv Hendrik Cortens en we maakten er kennis met Kassandra Bourgeois, een Belgische die een paar jaar in Amerika vertoefde en daar in contact kwam met pickleball en zeer onder de indruk was van het spelletje en nadat ze me later vertelde elke dag op het einde van de werkdag ging pickelen. Eens ze terug was in België richtte ze PICKLEBALL BELGIUM op. Ze is dus de pionier van pickleball in België en het is nu precies zij, in gezelschap van haar vriendin die onze demodagen geeft!

Eens thuisgekomen uit Arnhem, begon het zoeken op internet nog intenser dan voorheen. Al snel werd er contact opgenomen met Kassandra Bourgeois om één en ander in elkaar te fiksen in de vorm van een DEMO-DAG, waar we geinteresseerden konden laten snoepen van deze uitdagende sport.

Posters en flyers werden gedrukt voor onze eerste demo-dag van 20 september. Eindelijk was het zover, maar vlug bleek dat het te kort dag was geweest, want we hadden aanzienlijk meer volk verwacht. De prijsuitreiking van de Afdeling Zaalvoetbal van KSAH had niet de interesse opgewekt waarop we gerekend hadden. Nochtans hadden de 15 aanwezigen veel plezier en waren dolenthousiast.

We bleven niet bij de pakken zitten en tijdens de Après-Pickle kwam er iemand op het idee om nog een bijkomende DEMO-dag te organiseren: 5 september 2022! Zodoende hadden we wat meer tijd om mogelijk geinteresseerden te bereiken via telefoon, mail, enz...

Decathlon Antwerpen kon ons niet helpen, laat staan dat het meisje aan het onthaal wist waarover we het hadden... Tijdens een kort reisje naar Ost-Friesland ben ik nog gaan kijken naar de Decathlon in Oldenburg, maar ook daar vingen we bot! Tja wat nu?

Terug thuis gekomen van ons klein uitstapje, nam ik contact op met de uitleenafdeling van Sport Vlaanderen en vroeg hen of ze mss een komplete Pickleballset hadden om te huren en hoeveel stuks ik zou kunnen ontlenen. En inderdaad, dat hadden ze; moest ik wel reserveren en ik kon één set ontlenen, meer hadden ze niet in stock! Gevraagd of hij wist waar Sport Vlaanderen zijn materiaal kocht, kreeg ik een adres doorgespeeld in het Brabantse. De volgende dag richting Brussel gereden, maar stond voor een gesloten deur.

S'avonds naar deze firma gebeld, namen niet op. De volgende dag idem. De daaropvolgende dag had ik eindelijk iemand aan de telefoon en maakte ik een afspraak. Weer naar Brussel, maar deze maal met een positieve noot: ik had een set gekocht! Blij als een gieter terug naar huis waar ik het DB van de Recreatie-Afdeling en de Algemeen Secretaris van KSAH uitnodigde een vergadering te beleggen in het Retro Café op de Antwerpse Linkeroever. En zo gebeurde: zaterdag om 11:00 konden we beginnen vergaderen en werden voorstellen gedaan die we nu nog allemaal in de juiste vorm proberen te gieten.

OPSTART

In moeilijke tijden vanwege rugproblemen

1 september 2022 - Bezoek Pickleball in Erpe-Mere

Niettegenstaande de rugklachten vond Hugo het toch noodzakelijk om op bezoek te gaan bij andere clubs om daar wat op te steken hoe en wat zij voor hun club allemaal regelen. Voor degenen die niet weten waar Erpe-Mere juist ligt: tussen Gent en (vlak voor) Aalst.

Een prachtig gemeentelijk sportcomplex met een grote sporthal en een prachtige cafetaria, inclusief terras, speeltuin en openlucht fitnesstoestellen. Omstreeks half zeven kwam onze oprichter en verantwoordelijke binnen: de heer Willy Van Delsen, een badmintontrainer en grote bezieler van BC Nilston.

Hij legde uit hoe hij vanuit zijn badmintonclub het pickleballen introduceerde en hoe hij vanaf niks deze afdeling heeft opgebouwd met vallen en opstaan. Het probleem van betaalbaar materiaal te vinden, zelf materiaal maken, de prijzen drukken, enz. enz.


Hoepertingen

Nogmaals op bezoek bij Hendrik, ditmaal in Hoepertingen in de fruitstreek. Een avondbezoek brengen in Hoepertingen: een waar genot om de noeste arbeid van de grote bezieler Hendrik Cortens te bewonderen. Met je eigen ogen ontdekken wat die man allemaal met eigen handen en middelen uit de grond heeft gestampt tot nog toe: chapeau! Reeds van ver zag je de verlichting en groot was mijn verbazing eenmaal aangekomen: grote parking, prachtige bar, veel volk en bovenal een fantastische sfeer! De foto's hieronder zeggen wel genoeg, denk ik.


5 september 2022 - 2de DEMOdag

Op 5 september 2022 hadden we onze tweede DEMO dag georganiseerd in sporthal Mariënborgh. Groot was de opkomst nog niet; zat het onweer er voor iets tussen of de eerste schooldagen? Wie zal het zeggen? Kassandra en haar vriendin lieten zich niet onbetuigd en brachten alle aanwezigen op de hoogte hoe het spelletje juist dient gespeeld te worden. Vol enthousiasme stortten de aanwezigen zich op de speelvloer en hadden een geweldige avond: nieuwe vrienden gemaakt, wat bijgeleerd, een gratis drankje binnen gegoten in de gezellige cafetaria van de sporthal en uiteindelijk een enquête ingevuld, waardoor ze de volgende keer weer zullen worden uitgenodigd.


7 september 2022 - Logo

Een ware hoogdag voor onze club! Per mail mochten we een eerste proef ontvangen van Michèle Voeten voor ons logo. Na een lichte aanpassing kreeg ik op 8 september een verbeterde versie. Mooi niet? Aan een paar mensen laten kijken en ze waren allen eensgezind: dit moet 'm worden!

Ook stuurde ze me het ontwerp voor de achterkant van m'n auto mee: ook een toppertje! Dat zal je binnenkort wel zien wanneer je eens achter me rijdt...

Staan nog in de wachtkamer: vlaggen, rollups, flyers en meer.

Michèle is een echte vakvrouw, door wie ik al jaaaaren al mijn reclameproducten laat ontwerpen.

Heb je ook een ontwerp nodig? Dan raad ik je ten stelligste Michèle Voeten aan en haar projectbureau StudioSjel.

Je gaat er snel op vooruitgaan!


13 september 2022 - Diest

Niettegenstaande een pijnlijke rug, toch maar eens gaan kijken in Diest. De laatste 20 km kleine baan met snelheidsbeperkingen van 50 en 70km per uur... Eens aangekomen hoorde ik de paddles al tegen de ballen kloppen. Jammer genoeg was de cafetaria gesloten. Een leuk gesprek gehad met Anne-Lies Anthoons en Marc Schodts, respectievelijk secretaris en voorzitter van badmintonclub Diest, die dus sinds een paar maanden ook een afdeling pickleball hebben opgestart. Er waren zo'n 14 personen van de 30 met veel plezier aan het pickelen. Afgesproken dat we eens een over-en-weer gaan spelen tegen hen, zodat de liefhebbers eens tegen andere personen kunnen spelen, maar later meer daarover.


14 september 2022 - Mariënborgh

Algemene repetitie: ik had de vraag gekregen van ORA liften of ze geen zaal konden vastleggen om te "pickelen", zodat ze met een paar werkcollega's de sport eens konden uitproberen. Zogezegd, zo gedaan:  het was voor mij persoonlijk ook een test om het net voor de eerste keer op te zetten. Zo hadden we gelijk een idee hoelang het duurde om alles in elkaar te steken. Op vijf minuten stond alles in elkaar en om af te breken hadden we zelfs minder tijd nodig. Dat viel dus uiteindelijk goed mee en daarmee was de avond al geslaagd!


26 sptember 2022 - D-day in sporthal Mariënborgh

Onze allereerste keer echt pickleballen met vrienden: vandaag was het dan eindelijk zo ver! Na twee demodagen en een derde voor de werknemers van ORAliften, gingen we er vandaag voor de eerste keer tegenaan. Uitladen, opzetten, spelers verwelkomen en spelen, weer afbreken en gezellig samenzijn: dit was in een paar woorden hoe de avond eruitzag. Uitspraken als WOW, fantastisch, leuk... lieten niets aan verbeelding over en doet ons snakken naar de volgende avond, nu woensdag, ook in sporthal Mariënborgh. Laat ons hopen dat dit het begin was van een langdurige sportieve vriendschap van een laagdrempelige maar oh zo spannende sport! Meer kan je lezen op de blog.